Vet goed!

Vorige week werd bekend dat de suikerindustrie in de jaren 60, Amerikaanse wetenschappers betaalde om de gevaren van suiker weg te werken en vet in een kwaad daglicht te zetten. Ook in Nederland wordt een groot deel van voedingsonderzoeken betaald door de voedingsmiddelenindustrie zelf. Je kunt je afvragen hoe geloofwaardig deze resultaten zijn. Vetten staan nog steeds ter discussie, terwijl het zoveel beter is voor je lichaam dan suiker. Tijd om de feiten eens op een rijtje te zetten.

Suikerverbranding levert een rusteloze, nerveuze en gejaagde energie op. Dit komt omdat de suikerverbranding maar een enkel nut dient, het zorgt ervoor dat je lichamelijk en geestelijk kunt pieken in tijden van stress.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een voedingspatroon dat relatief veel vetten bevat gezonder is dan eerder werd aangenomen.  Een voedingspatroon dat vooral uit hoogwaardige vetten en weinig koolhydraten bestaat lijkt er juist voor te zorgen dat er veel minder veroudering in het lichaam plaatsvindt. Critici van dit voedingspatroon baseren zich op het verouderde inzicht dat de hersenen alleen glucose als brandstof kunnen gebruiken. Echter, hersenen kunnen energie halen uit zowel glucose alswel ketonen. De lever is van nature heel goed in staat om vetten om te zetten in ketonen. Dit vet kan komen uit voeding, maar het kan ook het opgeslagen lichaamsvet verbranden voor energie. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat onder andere bloeddruk, bloedsuikers, cholesterol en triglyceriden, erop vooruitgaan bij een vetrijker en koolhydraatarmer voedingspatroon. Het verbranden van lichaamsvet is voor veel mensen belangrijk omdat ongeveer de helft van de westerse wereldbevolking te veel vetreserves heeft, hetgeen de gezondheid aantast.

Zonder voldoende vetzuren kunnen te veel eiwitten ongezond en zelfs giftig zijn. Vet is van wezenlijk belang voor een goed eiwitstofwisseling.  

Balans is daarbij belangrijk.  Koolhydraten, eiwitten en vetzuren hebben elkaar nodig. Door te eten zoals het evolutionair bedoeld is hoeven we geen calorieën te tellen en voedingsgroepen uit te sluiten of juist te verhogen. Een dieet hoofdzakelijk gebaseerd op eiwitrijke voedingsmiddelen hebben weinig of geen effect op het verbranden van reservevetweefsel en kan zelfs ziekmakend zijn. Eiwitshakes en andere eiwitdrankjes zijn nooit zo uitgebalanceerd als echte volwaardige en onbewerkte voeding. Maar het ergste van deze moderne voedingshype is de afwezigheid van vet.

Wanneer je meer wilt weten over hoe je je lichaam van een suikerverbranding in een vetverbranding kunt krijgen kijk dan op www.voedingsadviesavital.nl of neem contact op via info@voedingsadviesavital.nl

Vet hebben we nodig om vet te kunnen verbranden. Ontdek de heerlijke recepten uit ons voedingsprogramma, vet goed!