Suikergoed en marsepein

pepernoten2Het lijkt ieder jaar steeds eerder te beginnen. Nog maar een paar dagen thuis van een heerlijke zomervakantie, kinderen zijn weer begonnen op school en ja hoor, de kruidnoten, marsepein en speculaas zijn al weer volop te vinden in de supermarkten. Als je de berichten op facebook voorbij ziet komen en de gesprekken op het schoolplein hoort vinden veel mensen dit “belachelijk”. Blijkbaar zijn er toch voldoende mensen die al deze zoetigheid al volop kopen, het gaat al een aantal jaren zo en anders zou het toch niet in de schappen liggen.

Natuurlijk moet je niet te streng zijn voor jezelf en je kinderen, daarom hanteer ikzelf graag de 80/20 regel. (80% zoveel mogelijk biologisch, zonder foute e-nummers en zonder suiker. Voor 20% doe ik niet moeilijk) Alleen, wanneer je al in september begint met het eten van al deze lekkernijen gaat de 80/20 regel wel flink overschreden worden.

 

Verantwoord snoepen in December!

Gelukkig kan het ook anders. Ga lekker zelf bakken voor de feestdagen. Er zijn zoveel heerlijke verantwoorde recepten te vinden. Natuurlijk vergt dit wat oefening, maar daar kun je nu al volop mee beginnen. Samen met je kinderen is dit ook nog eens super gezellig. En ja, niet alles wat je uitprobeert zul je lekker vinden. Het komt ook hier in huis wel voor dat het heerlijk ruikt in huis, er 3 kinderen zich al staan te verheerlijken voor de oven, maar zodra ze een eerste hap nemen de teleurstelling er vanaf straalt…….. Uiteindelijk moeten we dan allemaal heel hard lachen en hebben we gewoon een super gezellige middag gehad.  En geloof mij, tegen de tijd dat Sinterklaas er is, heb je vast een heerlijk recept gevonden waar je ongestoord verantwoord van kunt snoepen.  

Om je alvast een voorproefje te geven van hoe lekker verantwoord decembersnoep kan zijn, heb ik voor jou een heerlijk recept voor kruidnoten zonder geraffineerde suiker.

Dit heb je nodig:

 • 100 gram plantaardige boter
 • 200 gram boekweitmeel
 • 50 gram amandelmeel
 • 65 gram kokosbloesemsuiker
 • 2 tl bakpoeder
 • 3 tl speculaaskruiden
 • snufje zout
 • 1 biologisch eigeel
 • 3 el sojamelk of amandelmelk
   

Zo maak je de kruidnoten:

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden en doe vervolgens alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
 2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed door elkaar. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het door, het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast.
 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is. Houd er wel rekening mee dat de pepernoten nog ‘groeien’, dus laat wat ruimte tussen de pepernoten.
 4. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten. Smullen maar!