Stoffen die je liever niet in je zonnebrandcrème hebt.

Parabenen: zijn conserveringsmiddelen, die worden verkregen uit chemische samenstellingen die weer voortkomen uit planten. Hierdoor zijn producten langer houdbaar. Parabenen zijn jarenlang als veilig beschouwd en zijn in heel veel soorten cosmeticaproducten verwerkt. Door het langdurig gebruik en veelvuldig gebruik blijkt dat steeds meer mensen een allergie hebben ontwikkeld voor deze stof. Heb je eenmaal een allergie opgebouwd voor deze stof, dan kun je deze stof niet meer gebruiken. Parabenen mogen nooit op een beschadigde huid worden aangebracht. Naast de allergische reactie die er kan ontstaan door parabenen, hebben parabenen ook een oestrogene werking. Dit houd in dat het je hormoonbalans flink kan verstoren met alle gevolgen van dien.

Benzofenon-3 (oxybenzone): oxybenzone is een ingredient die heel veel gebruikt wordt in zonnebrandproducten. (uit onderzoek blijkt wel 56% van de producten dit te gebruiken) Deze stof is in 1986 wereldwijd goedgekeurd tot 10% als daadwerkelijke UV-beschermer en wordt synthetisch gefabriceerd in het laboratorium. Inmiddels bestaat er al jaren discussie over deze stof. Waarom is er discussie over oxybenzone? Oxybenzone wordt zeer gemakkelijk door onze huid opgenomen en komt vervolgens in onze circulatie en urine terecht. Kinderen hebben meer moeite om deze stof af te kunnen breken dan volwassen, doordat bepaalde enzymen bij kinderen minder goed werken.

Het is nog niet bekend wat de effecten zijn, wel weten we dat oxybenzone een hormonale activiteit heeft. Deze stof kan op een hormoonreceptor gaan zitten en doen alsof en de werking nabootsen. Het neemt dus de plek in van je hormonen. Je kunt je misschien voorstellen dat er dan wel risicogroepen zijn. Denk aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen met een verhoogde kans of hormonale vormen van kanker.

Oxybenzone in combinatie met zonlicht zorg voor een stijging van vrije radicale. Vrije radicale leiden tot dna-schade en kanker. Tot slot, oxybenzone is koploper als het gaat om allergische reacties op de huid.

Titaniumdioxide (nanodeeltjes): Titaniumdioxide is niet gevaarlijk. Het veroorzaakt zelden een allergische reactie. Het beschermt tegen UVA en UVB stralen. Perfect zou je denken. Er is alleen een “klein” dingetje. Titaniumdioxide is wit van kleur. Je huid ziet er dan dus ook wit, witter, witst uit. En daar zit nou juist het probleem. Om er niet zo wit uit te zien hebben fabrikanten bedacht om de deeltjes microscopisch klein te knippen (nanotechnologie). Op deze manier wordt een crème transparanter.

Helaas is deze nanotechnologie niet zo gezond. Je zou de kleine deeltjes titaniumdioxide kunnen vergelijken met asbest. Wanneer het door je lichaam wordt opgenomen raak je het niet meer kwijt. Het gaat zich stapelen

PABA (Para amino benzoic acid, para-aminobenzoëzuur), andere benamingen zijn ook wel padimate, padimate O, Octyl dimethyl  PABA, 2-ethylhexyl PABA. Dit is berucht als veroorzaker van allergisch eczeem en chronische polymorfe lichtdermatose (overgevoeligheid voor bepaalde soorten licht). Het is tot 5% toegestaan in cosmetica. Voorzichtigheid is geboden, er zijn geluiden dat deze stof ook DNA-schade aan kan richten.

Minerale olie: is een verzamelnaam van meerdere stoffen (petroleum, petroleum distillates, paraffinum liquidum, vaseline, petrolatum). Ze worden zeer veel toegepast in allerlei soorten cosmetica, omdat het een goedkope basis is voor een creme. Minerale olie vormt een laag op je huid, verstopt je porien en blokkeert de vochthuishouding en zuurstofcirculatie van de huid. Het zorgt ervoor dat vuil blijft plakken op je huid, je porien raken vervuilt en op deze manier krijg je mee-eters en acne. Langdurig gebruik van minerale olie lost het natuurlijk huidvet op waardoor de huid nog meer uitdroogt.

Retinyl  palmitaat: Is een ester van vitamine A gecombineerd met palmitine zuur (palmitic acid)Echter doordat dit bestanddeel zo bewerkt is (het heeft niets meer te maken met vitamine A)is het zwaar toxisch en kun je het beter vermijden. Dierproeven tonen aan dat deze stof kanker kan aanjagen.

 

Voor al deze stoffen geldt, je kunt ze beter vermijden. Bedenk altijd wel dat wanneer je niets beter voor handen hebt je altijd beter kunt smeren met een zonnebrandcrème waar een van deze stoffen in voorkomt, dan dat je onbeschermd langere tijd in de zon gaat zitten.

 

Een mooi bruin tintje