Sambal uit eigen keuken

sambalWist je dat een pluspunt van sambal is dat je ervan gaat zweten en dit er voor zorgt dat je het minder warm krijgt? In de tropen, de bakermat van van dit product, is dit een prettige bijkomstigheid. Maar deze tip werkt natuurlijk net zo goed in ons mooie landje!
Dus allemaal aan de zelfgemaakte sambal zonder toegevoegde suiker.
Het recept is een basis recept waarmee je later kunt gaan variëren. Je kunt bijvoorbeeld verse tomaat, gebakken uien of garnalenpasta toevoegen, net wat je lekker vindt. De sambal is in de koelkast in een afgesloten potje 2 weken houdbaar.

Benodigdheden: voor klein potje

  • 100 g rode pepers
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 2 el Kikkoman soja
  • 1 tl Himalayazout
  • 8 druppels stevia
  • 2 el olijfolie

 

Bereiding:

  • Snij de pepers, knoflook en gemberwortel in stukken.
  • Maal de ingrediënten met een staafmixer fijn.
  • Voeg zout, kikkoman soja en stevia toe.
  • Maal net zo lang totdat een grove pasta ontstaat.
  • Schep de ingrediënten tussentijds een paar keer door.
  • Voeg de olijfolie toe om het smeuïger te maken.
  • Pureer net zo lang totdat je de gewenste dikte hebt verkregen.
  • Gebruik spaarzaam, deze sambal is veel heter dan de sambal uit de supermarkt!

 

Voedingswaarden per portie:

  • Rauwkostportie: te verwaarlozen
  • Opruimdag: geschikt
  • Vitaaldag: geschikt

 

Een belangrijke tip: deze sambal is vele malen pittiger dan bijvoorbeeld de sambal oelek uit de supermarkt. Je zult merken dat de smaak van zelfgemaakte sambal heel anders is dan de potjes sambal.

We hopen dat je het zo lekker gaat vinden dat je vanaf nu altijd zelfgemaakte sambal gaat gebruiken. Veel lekkerder, snel gemaakt en super gezond!

 

WIl je nog meer weten over de gezonde kracht van rode peper? Klik dan hier.

Dit is een recept dat gebruikt kan worden binnen het 3care voedingsprogramma.