Dikker worden door weekmakers in plastic Bisfenol A (BPA)

plastic-fles-2

BPA verstoort de hormonale balans van het menselijk lichaam en leidt tot ophopingen van buikvet. De aanwezigheid van BPA in menselijke urine lijkt daarnaast verband te houden met diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere metabole (stofwisseling) aandoeningen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat Bisfenol A, ook wel BPA genoemd, vooral gevaarlijk is voor ongeboren baby’s en jonge kinderen. Zij kunnen later ernstige gevolgen ondervinden van vroege blootstelling aan te hoge concentraties BPA. BPA is een weekmaker in plastic die schadelijk blijkt te zijn voor de gezondheid. BPA is een chemische stof die veel schadelijker voor onze gezondheid is dan gedacht. BPA zit onder andere in plastic flessen, conservenblikken met een plastic binnenzijde, plastic bewaardoosjes enz.

Hoe komt BPA in ons lichaam terecht?

BPA vermengt zich met vloeistoffen zoals water, frisdrank en andere voeding. Daarom hebben in de westerse wereld bijna alle mensen aantoonbare hoeveelheden BPA in hun bloed en urine.

Dikke kinderen door prenatale blootstelling aan bisfenol A (BPA)

Blootstelling aan bisfenol A (BPA) draagt ook bij aan de ontwikkeling van obesitas bij kinderen. Onderzoekers van de Mailman School of Public Health wisten een verband aan te tonen tussen de hoeveelheid BPA in de urine van zwangere vrouwen en de hoeveelheid lichaamsvet bij hun kinderen. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Andere schadelijke effecten van de weekmaker BPA

Ook zijn er wetenschappelijke aanwijzingen dat de blootstelling van kinderen aan deze stof bij vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid. Uit een onderzoek van de beroemde Amerikaanse Harvard Universiteit, gepubliceerd in 2013, komt een verband naar voren tussen hogere BPA-waarden in de urine van vrouwen en een verminderde rijping van hun eitjes. De Harvard Universiteit vermoedt bovendien dat de toegenomen mate van abnormale rijping in eitjes die aan de weekmaker BPA zijn blootgesteld, mede een verklaring kan vormen voor de in de laatste decennia geconstateerde vermindering van de vruchtbaarheid.

Let op de code

Op plastic kun je vaak de recycle-codes terugvinden. De code vind je meestal onder het product.

plastic-codes2

 

 

 

 

De veilige codes zijn 1, 2, 4 en 5

Probeer de nummers 3, 6 en 7 te vermijden