Calcium

calciumBijna iedereen weet dat we voldoende calcium nodig hebben voor de stevigheid van onze botten en veel mensen gebruiken ook een supplement met extra calcium. Hoe zit dit nu eigenlijk en is dit wel noodzakelijk?

We hebben meestal genoeg calcium in ons lichaam en het is minder belangrijk tegen botontkalking dan vitamine D en magnesium. Deze laatste twee zijn van belang om calcium de botten in te krijgen anders gaat de kalk in de vaten en spieren zitten en geeft dan kuitkrampen ’s nachts.

Calcium is onmisbaar voor de aanspanning voor spieren (magnesium zorgt voor het omgekeerde; ontspanning van spieren). Spierzwakte kan dan ook een oorzaak zijn van een magnesiumtekort. Calcium en magnesium werken nauw samen in de hele energievoorziening. Ze moeten met elkaar in balans zijn om een goede aanmaak van energie in onze cellen te kunnen garanderen. De ideale verhouding wordt vaak gezien als twee keer zoveel calcium als magnesium.

Calcium is heel gemakkelijk te halen uit allerlei voedingsbronnen. Ook wanneer je geen zuivel of dierlijke eiwitten tot je neemt zijn er tal van bronnen waar meer dan genoeg calcium in zit. Naast calcium bevatten deze bronnen vaak ook veel andere vitaminen en mineralen en zijn ze veel beter opneembaar dan calcium uit zuivel. Zie de lijst hier onder. Daarnaast heeft zeker de consumptie van melk meer nadelen dan voordelen (hierover zal ik later nog eens iets schrijven).

Calcium (mg/100gr)
Amandelen 250
Boerenkool 220
Brandnetel 480
Broccoli 105
Feta 430
Kaneel 1200
Magere kwark 125
Oregano 1600
Peterselie 1246
Spinazie 120
Zeewieren 850

 

Dit is maar een kleine opsomming. Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen waar we calcium uit kunnen halen. Wanneer je weet dat de ADH voor mannen en vrouwen tot 50 jaar op 1000 mg/dag ligt, van 50 – 70 jaar op 1100 mg/dag ligt en vanaf 70 jaar op 1200 mg/dag (met in alle gevallen een maximum van 2500 mg/dag), dan zie je dat je dit prima uit je voeding kunt halen. Een calcium te kort zul je dan ook niet snel hebben.

Uit meer recent onderzoek komen aanwijzingen dat dagelijks gebruik van calciumsupplementen met meer dan 500 milligram het risico op een hartinfarct zou doen toenemen. Dit effect geldt niet voor calcium uit de voeding. Hoewel er nog de nodige vragen zijn over dit onderzoek wordt aangeraden om uit voorzorg geen hooggedoseerde calciumtabletten te slikken. (bron: voedingscentrum)

Een magnesium tekort komt echter veel vaker voor in Nederland. Een overschot aan calcium in onze cellen (dit kan komen door te veel calcium / of door te weinig magnesium) heeft een dramatisch effect op de energieaanmaak. En een overschot aan calcium ten opzichte van magnesium zal botontkalking niet verminderen.

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, vitamine D. Vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium. Wanneer je een te kort aan vitamine D hebt, is het opname vermogen van calcium veel minder.

Je mag dus concluderen dat het alleen suppleren van calcium in de meeste gevallen niet zinvol is. Je kunt dit beter in combinatie met magnesium en vitamine D3 nemen. Raadpleeg voor je iets gaat gebruiken, altijd eerst een therapeut of arts.

Wil je meer weten over supplementen? Ben je niet fit, weinig energie, of twijfel je of je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen en mineralen? Bel dan gerust voor een afspraak: 06-41323637 of stuur een mail naar: info@voedingsadviesavital.nl